Movares
Bereikbaarheidsmodel

Bereikbaarheidsmodel

Het Bereikbaarheidsmodel is een GIS (Geografisch Informatie Systeem) model waarmee isochronen op basis van reistijd gemaakt kunnen worden.

Al meer dan 20 jaar zet Movares Mobiliteit (voorheen AGV-Movares) dit model met succes in bij locatiekeuze van hulpdiensten zoals brandweer en ambulance.

Op een snelle en eenvoudige manier kunnen potentiele standplaatsen getoetst worden aan de wettelijke aanrijtijden en kunnen de "gaten" in het gebied, de gebieden die slecht bereikbaar zijn, in beeld gebracht worden. Door dit bijvoorbeeld te relateren aan inwoners en arbeidsplaatsen, kan inzicht verkregen worden in de ernst van de niet bereikbare gebieden.

Het model is ook toe te passen op andere modaliteiten zoals auto, bus, tram, metro en trein.

Met dit model is snel en eenvoudig antwoord te geven op vragen als:

  • Hoe is snel inzichtelijk te maken wat de bereikbaarheid is van de ambulance(s) of brandweer in mijn verzorgingsgebied?
  • Er wordt een nieuwe wijk gebouwd maar is deze wel bereikbaar voor hulpdiensten?
  • Hoe ziet de bereikbaarheid/dekking van inwoners er uit als de bushaltes niet 200 maar 500 meter uit elkaar komen te liggen?
  • Wordt onze norm van 80% van onze inwoners woont minder dan 300 meter van een bushalte wel gehaald?
  • Vanuit welke gebieden moet men meer dan 15 minuten lopen om een bushalte te bereiken?
  • Hoe moeten de routering van buslijnen in mijn gemeente zijn om de inwoners een bepaalde dekkingsgraad te kunnen bieden?

Bereikbaarheid ambulances Gooi- en Vechtstreek en Flevoland
Bereikbaarheid ambulances Gooi- en Vechtstreek en Flevoland
Door het samengaan van de meldkamers van de veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland is de vraag ontstaan hoe het gesteld is met de bereikbaarheid in... Lees meer